Blog

Αντιμέτωποι με το χωρισμό…

Αντιμέτωποι με το χωρισμό…

Δημοσιεύθηκε στην Πανθεσσαλική Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 6/4/2014

Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση άσχημη και δύσκολη ωστόσο μπορεί να επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό την ψυχική υγεία των ανδρών και των γυναικών. Το δύσκολο έργο ενός ζευγαριού ή της μιας πλευράς είναι να πάρει την τελική απόφαση να διακόψει τη σχέση ή το γάμο. Υπάρχουν ζευγάρια που μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο επιλέγουν να κάνουν την ζωή τους κόλαση με ατέλειωτους καυγάδες, με αφόρητη πλήξη και ενοχλητική αδιαφορία. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μια πλευρά – ή και οι δυο – επιλέγει κάποιον άλλο ερωτικό σύντροφο φαινομενικά καλύτερο/η… Άλλα ζευγάρια πάλι κρατούν την συμπάθεια που κάποτε τους ένωνε, ενώ άλλα προτιμούν να ξεχνούν τους/τις πρώην τους σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Όπως και να είναι, ο χωρισμός έχει πάντα πικρή γεύση…                                                                                   

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να είναι ποτέ κανείς σίγουρος για το αν η απόφαση να δώσει ένα τέλος στη σχέση του/της ή στο γάμο του/της ήταν η σωστή. Ας μην ξεχνούμε το γεγονός ότι πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι ο γάμος επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία των ατόμων γενικά. Μάλιστα ορισμένοι ερευνητές συσχέτισαν τον καλό γάμο όχι μόνο με  καλύτερη ψυχική υγεία αλλά και με αυξημένη διάρκεια ζωής και καλύτερη σωματική υγεία. Με λίγα λόγια πρέπει να γίνονται αρκετές και καλές προσπάθειες για την διάσωση δεσμών στα ζευγάρια παρά εύκολα να καταδικάζονται οδηγώντας έτσι σε χωρισμούς. Επομένως, όταν μιλάμε για χωρισμό ενός ευτυχισμένου γάμου, συνήθως η μια μόνο πλευρά βιώνει μια κατάσταση πένθους καθώς βιώνεται σαν μια απώλεια και σαν μειονεξία, το γεγονός ότι ο άλλος δεν είναι πια δίπλα μας.

Φυσικά όταν αποδειχθεί ότι μετά από σοβαρές προσπάθειες μια σχέση/ένας γάμος δε λειτουργεί πλέον καλά και μάλιστα όταν υπάρχουν στοιχεία οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, τότε σίγουρα είναι καλύτερα ο δεσμός αυτός να τελειώσει και το ζευγάρι να χωρίσει. Σε αυτήν την περίπτωση ο χωρισμός μπορεί να είναι μια μεγάλη προσφορά στον εαυτό μας, ένα ταξίδι στην περιπέτεια που μας προσφέρεται για να γνωρίσουμε καινούργιους κόσμους. Ο χωρισμός εδώ δεν συνεπάγεται μόνο τη διάλυση μιας σχέσης με κάποιον/α που κάποτε αγαπήσαμε και μετρούσε για μας, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να επουλώσουμε τις πληγές μας, και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε να ζούμε ολοκληρωμένα. Με αυτόν τον τρόπο ωριμάζουμε, διορθώνουμε τις επιλογές μας, και μαθαίνουμε να μην φοβόμαστε την ελευθερία μας. Τα πράγματα βέβαια περιπλέκονται όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση για τα οποία οι μονιασμένοι και αγαπημένοι γονείς είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και συγκροτημένου χαρακτήρα. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι αντιδράσεις των παιδιών εξαρτώνται κυρίως από την συγκρότηση και την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητά τους, από την ποιότητα της σχέσης που είχαν τα παιδιά με τους γονείς τους πριν το διαζύγιο, από την ποιότητα των σχέσεων των παιδιών με τους παππούδες, φίλους, δάσκαλους και άλλα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή, από την ένταση και τη διάρκεια των γονικών συγκρούσεων και τέλος από την ικανότητα των ίδιων των γονιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών στη φάση του διαζυγίου.

Θα ήτανε καλό βγαίνοντας από μια σχέση ή τελειώνοντας ένα γάμο να ακολουθήσετε μερικές από τις συμβουλές που ακολουθούν έτσι ώστε να προσαρμοστείτε πιο ομαλά στη νέα πραγματικότητα. Επομένως:

  • Μείνετε μόνοι για να θυμηθείτε τις καλές και τις κακές στιγμές της σχέσης, μιλήστε για τη σχέση σας σε κάποιον που αγαπάτε, φίλο, συγγενή ή κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεστε τη γνώμη του.
  • Κάντε ένα απολογισμό, τί δώσατε και τί πήρατε και καταγράψτε τις προσπάθειες που κάνατε χάριν αυτής της σχέσης/γάμου. Ο απολογισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.
  • Μη φοβηθείτε να βιώσετε το πένθος του χωρισμού και μην προσπαθήσετε να αποφύγετε τα συναισθήματα θλίψης. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο διάστημα μετά το χωρισμό θα στεναχωρηθείτε και θα μελαγχολήσετε…αλλά η υγιής αντίδραση είναι να περάσετε από το στάδιο αυτό και όχι να κρύβεστε από τον ίδιο σας τον εαυτό. 
  • Αποφύγετε να καλύψετε το συναισθηματικό κενό με κάποια επιπόλαια  νέα ερωτική γνωριμία.
  • Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό σας σε αυτό το διάστημα, εκφράστε τις επιθυμίες σας, εμπλακείτε σε νέες δραστηριότητες, ξεκινήστε ένα χόμπι και πραγματοποιήστε τα όνειρά σας.
  • Αγαπήστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του. Μόνο αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε και τους άλλους γύρω μας.
  • Δείτε τον χωρισμό σαν μια εμπειρία που θα σας κάνει πιο δυνατούς και όχι σαν μια αποτυχία. Δείτε την σαν ένα στάδιο που θα σας οδηγήσει σε νέους ορίζοντες και θα σας φέρει πιο κοντά στις προσδοκίες σας.
  • Κλείστε αυτό το κεφάλαιο και μην ασχολείστε με λεπτομέρειες που ούτε καλό σας κάνουν αλλά ούτε βγάζουν και πουθενά (για παράδειγμα ποιος/α είναι ο/η νέος/α σύντροφος του/της πρώην, τι κάνει στη ζωή του/της, πώς είναι, πώς περνάει και άλλες άχρηστες πληροφορίες…)

Να θυμάστε ότι τόσο εσείς όσο και ο/η πρώην σας μπορείτε να ταιριάξετε θαυμάσια με ένα άλλο άτομο. Νιώστε, λοιπόν, ότι έχετε το δικαίωμα να απολαύσετε τη σχέση κάποιου άλλου ή άλλης, γνωρίζοντας καινούριο κόσμο. Όταν νιώσετε έτοιμοι ζήστε τον καινούργιο έρωτα και μοιρασθείτε μαζί του την αλήθεια σας μέσα από μια νέα θετική σχέση.

 

 

Posted in: Αρθρογραφία

Leave a Comment (0) →